İcra Takipleri ya Yasal Zorunluluk Gereği ya da Mahkeme Kararı Üzerine Durdurulabilir
12. Hukuk Dairesi
2016/29201 E.
2017/2936 K.
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
Alacaklı tarafından taşınır rehninin paraya çevrilmesi yolu ile ... İcra Müdürlüğü'nün 2014/869 Esas sayılı dosyası ile icra takibine başlandığı, örnek 8 numaralı ödeme emrinin 15.05.2014 tarihinde borçluya tebliğ edildiği, takibin kesinleştiği, borçlu ...Ltd. ŞTİ.'nin iflas ettiği ve ... İcra ve İflas Müdürlüğü'nün 2016/21 İflas sayılı dosyasından yazılan yazı üzerine, ... İcra Müdürlüğü'nce 29.04.2016 tarihinde takibin durdurulmasına karar verildiği, alacaklının, memurluk kararının iptali istemi ile icra mahkemesine başvurduğu anlaşılmıştır.
İİK'nun 193. maddesi hükmüne göre; "İflasın açılması, borçlu aleyhinde haciz yoluyla yapılan takiplerle teminat gösterilmesine ilişkin takipleri durdurur.
İflas kararının kesinleşmesi ile bu takipler düşer.
İflasın tasfiyesi müddetince müflise karşı birinci fıkradaki takiplerden hiçbiri yapılamaz.
Rehnin paraya çevrilmesi yoluyla yapılan takiplere iflastan sonra da takip alacaklıları tarafından iflas masasına karşı devam edilir ve satış bedeli 151. maddeye göre rehinli alacaklılara paylaştırılır. Artan kısım iflas masasına intikal eder. Şu kadar ki, takip alacaklısı, iflastan önce başlamış olduğu rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takipten vazgeçerek, rehnin 185. maddeye göre satılmasını isteyebilir."
Aynı Kanun'un 185/1. maddesinde ise; "Üzerinde rehin bulunan mallar rehin sahibi alacaklının rüçhan hakkı mahfuz kalmak suretiyle masaya girer ve iflas idaresi tarafından en yakın ve münasip zamanda paraya çevrilip muhafaza ve satış masrafları çıkarıldıktan sonra rehinli alacaklıya hakkı verilir. Ancak, rehin sahibi alacaklı, istediği takdirde iflastan sonra da masaya karşı rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip yapabilir" düzenlemesi yer almaktadır. Somut olayda alacaklı tarafından, borçlu aleyhinde ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile takibe başlanmasından sonra, borçlu iflas etmiş olup, alacaklı, İİK.nun 193/son maddesi hükmü uyarınca tercih hakkını, borçlu aleyhinde başlattığı ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile takibe devam etme yönünde kullanmıştır.
İcra takipleri ya yasal zorunluluk gereği ya da mahkeme kararı üzerine durdurulabilir. Ancak İİK'nun 79 ve 360. maddeleri uyarınca, talimat icra dairesinde yapılabilecek işlemlerle ilgili olarak, asıl icra dairesince talimat icra dairesine talimat yazılabilir. .... İcra ve İflas Dairesi'nin, ilgili icra müdürlüklerine hitaben yazdığı 20/04/2016 tarihli yazı, iflas kararı nedeniyle, İİK'nun 193. maddesi uyarınca takip ve satışların durdurulması ile ilgili genel nitelikte bir bildirim olup, müflis aleyhinde devam eden rehinli takibe etkisi bulunmadığı gibi, ... İcra ve İflas Müdürlüğü, ... İcra Müdürlüğü'ne göre asıl icra dairesi konumunda olmayıp, anılan icra müdürlüğüne de talimat veremez.
O halde, şikayetin kabulü ile .... İcra Müdürlüğü'nün 2014/869 Esas nolu dosyası üzerinden, ... İcra ve İflas Müdürlüğü'nün 20/04/2016 tarihli müzekkeresi üzerine verilen 29/04/2016 tarihli takibin durdurulmasına ilişkin kararın (işlemin) iptaline karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366. ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 01/03/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.